Zimní sčítání netopýrů na Novém Hrádku

Podzimní kolonie netopýra velkého (Myotis myotis).

V hradním sklepení zimují vzácné druhy netopýrů.

V období na přelomu ledna a února se zoologové z Jihomoravského muzea ve Znojmě a Správy Národního parku Podyjí vydávají sčítat netopýry. V posledním lednovém týdnu zavítali také na zříceninu Nového Hrádku u Lukova. Zimující netopýry zde pravidelně sledují už od roku 1991.

Na hradě je šest podzemních prostor, ve kterých letos odborníci napočítali více než 200 netopýrů. Většinou se jednalo o netopýry hvízdavé a nejmenší, kterých byl letos zaznamenán nejvyšší počet za celou historii pozorování. Skutečný stav ale může být daleko vyšší, protože se jedná o štěrbinové druhy - jejich úkrytem jsou úzké skalní pukliny, kde mohou zimovat v několika vrstvách nad sebou. Nový Hrádek je zatím jediné potvrzené zimoviště v České republice se společným výskytem těchto dvou velmi podobných (tzv. kryptických) druhů, které byly až do devadesátých let dvacátého století považovány za druh jediný. K jejich rozlišení došlo až na základě rozdílných frekvencí echolokačních signálů a následných genetických analýz.

V mnohem menších počtech se tu k zimnímu spánku letos ukládají také n. dlouhouchý, n. velkouchý, n. večerní, a kriticky ohrožení n. černý a n. velký. V předchozích letech byli na hradě nepravidelně nacházeni také n. vodní, n. pestrý, n. severní, n. řasnatý a vrápenec malý. Za celou dobu sledování bylo tedy na zřícenině zaznamenáno 12 druhů netopýrů, za Znojemsku je aktuálně zjištěno 22 druhů, z území celé České republiky je známo 24 druhů těchto létajících savců.

Z hlediska početnosti i pestrosti zimujících netopýrů je Nový Hrádek nejvýznamnějším zimovištěm v Národním parku Podyjí a patří mezi nejdůležitější v celém regionu.


Česká společnost pro ochranu netopýrů (ČESON) představuje na internetových stránkách projektu "Na půdě, tam to žije!" turisticky atraktivní místa, která jsou zároveň významným stanovištěm netopýrů. Z památek NPÚ ve znojemském regionu je to kromě zříceniny Nového Hrádku také zámek ve Vranově nad Dyjí, hrad Bítov, nebo zámek v Uherčicích.