Břečťan z Nového Hrádku je nominován do ankety Strom Znojemska

Břečťan nebývá zrovna typickým účastníkem anket o nejsympatičtější „strom“, ale exemplář, který roste na nádvoří zříceniny Nového Hrádku u Lukova, je opravdu mimořádný. Vyniká na svůj druh úctyhodnými rozměry, kmen s průměrem 35 cm a obvodem přes 100 cm jej řadí mezi největší břečťany v České republice. Odhadované stáří dřeviny je přibližně 120 let. Průvodci z Nového Hrádku jej přihlásili do ankety Strom Znojemska, kterou vyhlašuje Správa Národního parku Podyjí. Prosíme, podpořte tuto mimořádnou dřevinu v hlasování na výstavě ve znojemském Domě umění, nebo na internetových stránkách: www.nppodyji.cz/stromroku2016. Děkujeme! :-)

Nezvykle mohutnému a bohatě větvenému břečťanu jsou oporou zdi bývalé lesovny na hlavním nádvoří zříceniny. Poprvé je zobrazen na fotografii z počátku 20. století, pamatuje panského hajného, který na hradě bydlel, turisty, kteří sem chodili do zdejší ubytovny, ale i temné období železné opony, kdy mohli chodit krásu památky obdivovat pouze pohraničníci. Dnes se u něj rádi zastavují návštěvníci při prohlídkách.

Stálezelená koruna břečťanu je domovem zajímavých a vzácných živočichů. Mezi listy se občas podaří zahlédnout šupinaté tělo největšího českého hada užovky stromové, na sklonku léta rozvlní vzduch kolem drobných květů tisíce hmyzích křídel a na jaře jsou tmavě modré plody zdrojem potravy pro ptáky. Ve starém, suchém břečťanovém dřevě žije také velmi vzácný druh červotoče, který zatím nemá české jméno, jeho latinský název je Mesocoelopus niger.

Fotografie ke stažení