Prohlídky Nového Hrádku s památkovým technologem

Nový Hrádek u Lukova, místo (ne)tušených souvislostí

Netradiční prohlídky zaměřené na historické postupy stavění, historické stavební materiály, jejich hodnoty či způsoby a technologie jejich záchrany a výzkumu se uskuteční 27. a 28. července a 21. a 22. září 2018 na objektu Národní kulturní památky Nový Hrádek u Lukova.

„Jsem nadšená, jak mnoho netušených souvislostí tento zdánlivě nenápadný a trochu opomíjený objekt zříceniny dvou hradů v samém srdci Národního parku skrývá. Ty se pokusíme návštěvníkům odkrýt na našich prohlídkách,“ říká dr. Michoinová, vedoucí technologické laboratoře Národního památkového ústavu, autorka popularizačního projektu (Ne)tušené souvislosti. „S naším projektem jsme již odkrývali pro mnohé netušené krásy středověkého hradu v Bečově nad Teplou, vodního hradu Švihov, či barokních kostelů na Broumovsku, ale na Moravě jsme poprvé. Objekt Nového Hrádku je pro památkového technologa studnicí poznání, které bychom rádi přiblížili i běžným návštěvníkům. Věříme, že návštěvníky naučíme vidět objekt novýma očima a zároveň přiblížíme i něco málo z práce památkového technologa. Moc se na to těšíme,“ dodává dr. Michoinová. Prohlídky bude doprovázet i praktická mini laboratoř a dílna.

Prohlídky se budou konat v termínech 27. a 28. července a 21. a 22. září 2018, vždy od 10, 12 a 15 hodin. Počet míst je omezen. Rezervace vstupenek je možná na http://netusene-souvislosti.npu.cz/cs nebo https://www.hrad-novyhradek.cz/cs.