Břečťan z Nového Hrádku je nominován do ankety Strom Znojemska

Podpořte tuto mimořádnou dřevinu v anketě Strom Znojemska. Hlasovat je možné do 31. března 2017 na stránkách: nppodyji.cz/stromroku2016.

 

 „Navštívíš-li Podyjí, nezapomeň na Nový Hrádek, tehdy ztracený v lesích, nejhradovaťější ze všech hradů, které jsem kdy spatřil. Sedm set let staré rozvaliny. Odkryté hladomorny, ze kterých bys nikdy nevylezl. Babyky tak obrovské, že větší jsem neviděl. Břečťan tak prastarý, že jeho kmen se podobá Záhořovi z Erbenovy Kytice“

Miroslav Nevrlý, kniha Nejkrásnější sbírka


Už asi sto let obepíná romantickou hájovnu na nádvoří Nového Hrádku mohutný břečťan popínavý. Úctyhodný průměr kmene 35 centimetrů jej řadí k největším exemplářům svého druhu v České republice. Vypínal se zde ke slunci již za posledního šlechtického majitele Adama Stadnického, pamatuje hajného, který na hradě bydlel s rodinou, turisty, kteří sem chodili do zdejší ubytovny, ale i temné období železné opony, kdy mohli chodit krásu zdejší památky obdivovat pouze pohraničníci. Dnes se u břečťanu rádi zastavují návštěvníci při prohlídkách.

Stálezelená koruna břečťanu je domovem vzácných a zajímavých živočichů. Mezi listy se občas podaří zahlédnout šupinaté tělo největšího českého hada užovky stromové, na sklonku léta rozvlní vzduch kolem břečťanových květů tisíce hmyzích křídel a na jaře se jeho plody stávají vítanou potravou pro ptáky. Ve starém, suchém břečťanovém dřevě žije také velmi vzácný druh červotoče, který zatím nemá české jméno, jeho latinský název je Mesocoelopus niger.


Podpořte tuto mimořádnou dřevinu v anketě Strom Znojemska. Hlasovat je možné až do 31. března 2017 na stránkách: www.nppodyji.cz/stromroku2016.